Portugal staat bekend om zijn ongelooflijke diversiteit aan druivenrassen, inmiddels groeien er meer dan 250 inheemse druivenrassen in Portugal. We krijgen regelmatig de vraag hoe dit nu komt. Er zijn drie redenen waarom er meer dan 250 Portugese druivenrassen zijn.

Microklimaat en bodem

De eerste reden is het gevarieerde microklimaat en de verschillende bodemsoorten die we in Portugal terugvinden. Elke druivenras gedijt anders in de specifieke omstandigheden van een regio. Dit leidt ook weer tot een breed scala aan druivenrassen die onder de bepaalde omstandigheden van een regio perfect groeien.

 

Trots op de inheemse Portugese druivenrassen

Daarnaast heeft Portugal een sterke traditie van inheemse druivenrassen. Terwijl veel landen zich richten op internationale druiven, heeft Portugal zijn eigen unieke rassen gekoesterd en gecultiveerd. Portugese wijnboeren zijn er zelfs heel erg trots op! En nog steeds vind je in Portugal maar beperkt internationale druivenrassen terug, zoals chardonnay, sauvignon blanc en syrah.

 

Salazar regime zorgde voor behoud van inheemse Portugese druivenrassen

Een cruciale periode in de geschiedenis van de Portugese wijnbouw was het tijdperk van Salazar. Tijdens zijn regime, van 1932 tot 1968, werden wijncoöperaties sterk aangemoedigd en ondersteund. Veel kleine boeren, die zelf inheemse druiven verbouwden op hun eigen kleine stuk grond, sloten zich aan bij deze coöperaties. Dit leidde tot een verbetering van de wijnkwaliteit en zorgde ervoor dat veel inheemse druivensoorten behouden bleven en verder ontwikkeld werden.

Deze coöperaties speelden een belangrijke rol in de moderne wijnindustrie van Portugal. Ze maakten het mogelijk voor boeren om hun krachten te bundelen, kennis te delen en efficiënter te werken. Dit resulteerde niet alleen in economische stabiliteit voor veel wijnbouwers, maar ook in een nog grotere diversiteit aan wijnen.

Sta open voor de meer dan 250 Portugese druivenrassen

Of je nu houdt van een lichte witte wijn of een robuuste rode, in Portugal is er altijd een perfecte wijn te vinden die bij jouw smaak past. Dus laat je in de keuze van je wijn niet alleen leiden door de bekende druiven en landen. Maar sta juist open voor het onbekende want dat zal je verrassen!

Onze wijntip om een deel van de 250 Portugese druivenrassen te proeven

De volgende keer dat je op zoek bent naar een bijzondere wijnervaring, overweeg dan eens onze Portugese wijnen met de bijzondere Portugese druivenrassen. Bijvoorbeeld van het wijnhuis Vallegre, het wijnhuis Herdade da Rocha of Adega da Batalha.

Vallegre colheita branco, wijn uit portugal, portugese wijn, wijnimport
Herdade da Rocha branco, wijn uit portugal, portugese wijn, wijnimport
Real Batalha tinto, wijn uit portugal, wijnimport, portugese wijn

Proef afspraak

Bij ons magazijn hebben wij een mooi proeflokaal. Maak hier kennis met onze collectie wijnen! Afspreken op een eigen locatie is ook mogelijk.

Telefoon of app

+31 6 280 442 44

Adres

Rijnlanderweg 774 VW
2132 NM Hoofddorp

KVK: 81660693

E-mail

info@vascowijnimport.nl